55 LAF OF LIEFDE?

zelfkastijding

De Witstraat. Ik was 10. Wimpers afgeknipt. Wenkbrauwen ook. Geschoren met de tondeuse van mijn broer. Zag er niet uit! Snel weer bijgetekend met viltstift. Wat moeten de mensen wel niet gedacht hebben. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Ik moest mijn woede weg. Er ontvlamde steeds een vloeibare vuurbal in mij, die met alle macht binnen diende blijven. Een verboden draak was ik. Doven zou het. Hoe krijg je dat voor elkaar…?

Zelfkastijding. Ik weet nog dat ik op mijn bed zat om het te gaan doen. Maar hoe dan en waarmee eigenlijk?

Eerst met blote hand, maar dat is echt moeilijk! Er moet iets tussen zitten. Misschien van wege dezelfde reden dat je honden ook nooit direct met blote hand moet slaan. Je moet iets nemen, een stok of een krant ofzo… Dan denken ze dat jij het niet bent en worden ze niet bang voor je. Zou ik dan soms bang voor mezelf worden, als ik het met eigen hand zou doen?

Er moest iets tussen dus. Maar jeetje,  het deed echt hartstikke zeer joh… Eigenlijk niet te doen gewoon! Wilde ik nou eigenlijk de pijn, of wilde ik de bult? Zodat anderen zagen dat ik pijn had gehad? Ik denk het tweede. En dat ik dan tenminste een geldige reden zou hebben om getroost, verzorgd en gekoesterd te worden…

Je hoort het mensen wel eens op licht verwijtende toon zeggen: ‘Ach, die doet het alleen maar om de aandacht te trekken…’  Inderdaad. Ja. Ik wilde niets liever dan gezien, gehoord, gevoeld en geaaid worden… Ik had onstilbare trek. Uitgemergelde honger naar warmte en genegenheid. Ik was tot moorden in staat voor liefde!

Nog met ‘t hoofd tegen de muur geprobeerd. Vel trekken, draaien, knijpen, schuren, afknellen, prikken, branden. Het leverde toch niet het gewenste effect op. Met de achterkant van de haarborstel kreeg ik uiteindelijk een pijnlijke blauwe plek op mijn voorhoofd, maar die zag je nauwelijks… Ik wenste dat het zichtbaar was. Maar bleek er te kleinzerig voor…

Ik was laf.

Of hield ik misschien toch net iets meer van mezelf, dan van de aandacht van de ander?

Gaandeweg had mijn woede en frustratie plaats gemaakt voor kinderlijke verwondering.

Dit soort dingen waren blijkbaar toch niet echt voor mij weggelegd.

Al begreep ik wel waarom…

2 gedachten over “55 LAF OF LIEFDE?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s