53 GRONDVERF

GRONDVERF

Als kind groei je op. Niets vermoedend van hoe het er bij andere mensen achter gesloten deuren aan toe gaat. Zo goed en kwaad als het kan. Eigenlijk vind je niet echt iets van de dingen die er gebeuren; ze gebeuren gewoon en jij verhoudt je ertoe. Je hebt nog geen referentiekader, geen vergelijking, geen relativeringsvermogen, geen besef van heersende normen of waarden. Wat je wel hebt is een gevoelslichaam. Dit lichaam reageert op situaties en slaat deze als ervaringen, als ‘leermomenten’ op. Je gevoelens zorgen hierin voor je ter overleving. Wat niet prettig voelde, wil je niet nog een keer. Dit wordt aangestuurd door onze kleine hersenen. Het gaat over overleven. Zo leren wij. Kachel + hand = au!  Dus niet meer doen volgende keer…

We leren dus door het leggen van koppelingen in ons hoofd. Voornamelijk vanuit oorzaak en gevolg.

Deze zogenaamde ‘mindsets’ zetten je als het ware in de grondverf voor je verdere leven. Dit is het basisscript waarvan je uit gaat. Het draaiboek dat je afdraait.  De koppelingen die je als kind hebt gelegd, zijn veelal naar het onderbewuste level gezakt, dus daar ben je je in je huidige leven vaak niet meer bewust van.

Je Draaiboek is dat wat je steeds herhaalt, vanuit de langspeelplaat die je iedere dag afdraait in je hoofd.

Deze plaat bestaat o.a. uit je overtuigingen, geloof, verwachting, mindset, wereldbeeld, instelling, zelfbeeld, hoop en perceptie. Hij vertelt je in feite wat  (niet) te denken, wat (niet) te voelen en wat (niet) te doen.

Al het hierboven genoemde is zeer onderhevig aan conditionering, training, indoctrinatie, programmering, brainwashing…. geef het een naam…

En wie helpen ons verreweg het meeste, met het creëren van onze mindsets?

Meestal zijn dat onze ouders of opvoeders.

Weet jij nog van vroeger, toen je kind was, hoe jouw vader of moeder of hoofdverzorger in het leven stond, wat zijn of haar kijk op de wereld was?

Zeer grote kans dat jij (voor een groot deel onbewust) de zelfde instelling en gedachtenpatronen hebt over genomen. Ook als je direct roept: ‘Nietes, ik doe het juist totaal anders dan mijn ouders!’ is dit vaak intern een (tegen) reactie, vanuit precies dezelfde onderliggende programmering.

Je kan je voorstellen bij jezelf, welke koppelingen je als kind legt, wanneer je ouders, of één van je ouders afwezig of niet (emotioneel) beschikbaar voor jou was.

In mijn heelwordingsproces is het helpvol geweest, om me bewust te worden van mijn gedachtes, gevoelens en gedragingen. Vanuit de langspeelplaat, die ik continue afspeelde in mijn hoofd. Toen ik dingen begon op te schrijven, ging er langzaam een beerput open aan zelf-saboterende, kleinerende, afkeurende, destructieve, haatdragende, verwerpelijke en wantrouwende gedachtes die ik over de ander, maar in wezen nog meer over mezelf had! Dat was echt wel ff slikken… maar ook zeer verhelderend.

Ik begon te herkennen hoe ik mijzelf steeds onderuit haalde of belachelijk maakte, verschool of indekte. En hoe ik de wereld om mij heen daar in feite verantwoordelijk voor hield ook nog eens! en daar schaamde ik me dan weer voor, want dat vond ik afschuwelijk slecht en kinderachtig van mezelf. Ik ging steeds meer zien hoe ik mezelf gevangen hield met de mantra’s op mijn eigen langspeelplaten die ik dag in dag uit afdraaide. Het waren mijn gedachten… maar waren ze ook echt van mij? Was ik dat echt? NEE.

Dit waren gedachtegangen die ik als kind had gezien als voorbeeld en dus heb overgenomen. Zo leert de mens nu eenmaal.

Maar als je het kan leren, dan kan je het ook ont-leren! Van de harde schijf verwijderen dus.

Bij mij is dit een best lang en intensief project. Ik merk dat het om bewustwording vraagt. Als ik niet oplet, verval ik in oude groeven en sporen, die ik reeds dacht te hebben ont-leerd.. Het gaat om het creëren van nieuwe verbindingen in het brein, waardoor dit de gangbare paden gaan worden. Dit vergt aandacht en toewijding.

Hoe bewust ben jij je van de langspeelplaten in je hoofd?

Welke ‘riedeltjes’ draai jij voortdurend af en wat zeggen deze? Komt dit overeen met hoe jij je opvoeders hoorde praten of denken? Hoe ga jij hiermee om? Heb jij een manier voor succesvol herprogrammeren die je met ons wil delen?

Let us know!

lof

Willemijn

2 gedachten over “53 GRONDVERF”

 1. Tsja,ik ben het tegendeel van hoe mijn ouders het zouden willen.
  Ze hadden grote afkeer van tattoo’s,piercing,alles wat anders was.
  Homoseksuelen??brrr!!! En ja ik hou van allebei!! Zie me nog lopen door het dorp met een meisje hand in hand. Oeioei schande!!!
  Mijn pa is allang geleden overleden en met de rest van de familie geen contact.
  En ja ik ben erg strijdbaar in het accepteren en respecteren en dat is vast een tegenreactie op….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s